myTaste

myTaste.se

onsdag 21 december 2016

Tunnbröd

Ett härligt tunnbröd som vi bakar till varje jul eller annan högtid i vår familj.

Vi brukar göra hål i varje kaka innan den gräddas, så man hänga upp dem i taket. Det är ingen chans att brödet blir för gammalt för det har strykande åtgång.




Grädda i 275 grader.

½ l mjölk
50 gr jäst
75 gr smält smör
½ kg rågsikt
½ kg vetemjöl
lite salt

Smält smöret och häll på mjölken. Det skall kännas fingervarmt.
Smula jästen i en bunke, tillsätt degvätska, lite i taget och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt mjölet lite i taget och tillsätt saltet, knåda ihop till en smidig deg (helst i maskin).
Dela degen i 30 st bitar och rulla varje bit till en bulle och lägg dem på en plåt att jäsa 30 minuter.
Lägg en våt handduk över bullarna, annars torkar de för mycket tills man kan baka ut dem.

Kavla varje bulle tunt med en slät kavel.
Och kör sedan över med naggkavel. Nagga noga.
Grädda i 275 grader i mitten av ugnen. 
Baka tills fin färg, ibland kan man behöva vända dem och baka lite till.
Håll noga koll på dem i ugnen så de inte bränns.
Låt svalna utan handduk på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar