onsdag 13 juli 2016

Indisk taco med lax

En härlig lagom het lax som kan serveras med chilimajonnäs, syrad rödlök och tortillabröd.
Servera gärna med lite olika såser och grönsaker.



Het lax:
500 gr skinn-och benfri lax.
½ tsk anchochilipulver
1 krm  malen spiskummin
1 krm malen koriander
2 krm Garam masala
1 krm socker
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk salt
olja till stekning

Blanda ihop kryddorna.
Skär laxen i 4 x 4 cm kuber, vänd ner laxkuberna försiktigt i kryddblandningen.
Låt stå en stund och marinera.
Stek dem snabbt i lite olja tills de fått lite färg.

Syrad rödlök:
1 rödlök
1 lime, saften
½ msk olivolja
en nypa socker
salt

Skal och skiva löken tunt (helst med mandolin). Blanda ihop limesaft, olivolja, socker och salt.
Blanda ihop allt i skål och låt stå och mjukna fram till servering.

Chilimajonnäs:
1 ½ dl majonnäs eller hälften crème fraiche och resten majonnäs
1 lime, både skal och saft
chilipulver eller chiliflingor

Finriv det yttersta skalet på limen.
Blanda majonnäsen med limeskalen och saften från ½ limen.
Blanda ner chili efter smak.

Raita:
3 dl turkisk yoghurt
1 tsk torkad mynta eller efter smak
1 krm paprikakrydda
½ krm cayennepeppar
1 tsk spiskummin, rostad och malen efteråt
1 tsk malen koriander, gärna färsk (då får man pröva sig fram)
½ krm malen svartpeppar
1 dl riven grön gurka
1 st pressad vitlöksklyfta
½ krm socker
salt
några droppar grön eller röd hushållsfärg för färgens skull

Blanda allt och smaka av med salt.


Servera med:

8 st tortillabröd
Chutney
2 avokador skivade
limeklyftor
skivade tomater
syltad rödlök
Skivad paprika
Lite olika såser


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar