söndag 16 mars 2014

Lax i paket med rom/örtsås

En bra rätt som kan förberedas. Här får laxen smak av citronpeppar, chiliflakes, dill, vitt vin och örtkryddor.
Till laxen serveras en härlig romsås och kokt eller pressad potatis.







Ugnstemperatur 200 grader
4 -5 person(er)

1 kg laxfilé med skinn
2 msk citron. pressad
2 krm citronpeppar
½ kryddmått chiliflakes
1 knippa dill, finhackad
2 msk vitt vin, kan uteslutas
2 tsk örtkryddor
salt
25 gr smör
40cm x 40cm cm aluminiumfolie

Börja med att tvätta laxen noga och torka av den.
Skär några snitt i skinnet på laxen.
Lägg laxen på aluminiumfolien med skinnsidan neråt.
Pressa lite citron över och häll lite vitt vin över laxen.
Krydda med salt, citronpeppar, chiliflakes, örtkryddor och strö över finhackad dill.
Dela smöret i kuber och fördela den över laxen.
Vik över kanterna på foliarket så att allt är helt täckt.
Ställ in i ugnen ca 20 - 25 minuter. Känn dig fram, tiden beror på laxens storlek.

Rom och örtsås:
3 dl gräddfil
75 gr röd stenbitsrom
2 msk majonnäs
1 krm citronpeppar
2 msk finhackad dill
1 tsk örtkrydda
Några flingor chiliflakes
Lite pressad citron

Blanda allt och smaka av med salt. Låt stå kallt för dra och tjockna till sig.

Servera med sugar snaps peas (förvällda brytsockerärtor), citronskivor och kokt potatis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar