tisdag 8 oktober 2013

Ravioli med tre olika fyllningar och tre såser.


Det är kul att göra sin egen ravioli. Visserligen är det lite pilligt men det blir gudomlikt gott.
Passar perfekt att göra nu när hösten har kommit på allvar och man känner för lite mys.
Vi gör plattorna i en pastamaskin och sedan använder vi en ravioli maker för att göra raviolin.
Såserna passar bra till vanlig pasta också.



Raviolimaker

För 4 person(er)


Hemgjord Raviolo (Pasta):

300 gr durumvetemjöl
3 ägg
1 msk olivolja
1 tsk salt

Lägg mjölet i en hög, gör ett hål i mitten och knäck i äggen, häll i oljan och salta.
Knåda ihop allt för hand till en smidig deg.
Lägg degen i plastfolie och låt vila 30 minuter.
Kör degen i en pastamaskin eller kavla den för hand till en tunn platta.
Skär ut plattor till raviolin och fyll med fyllning. Se till att kanten sitter ordentligt ihop.
Tryck med en gaffel ihop kanten.
Koka dem i mycket lättsaltat vatten ca 5 minuter.
Servera med tomatsås, valnötssås eller gorgonzolasås..


Förslag på fyllningar: 

Viktigt med ricotta i fyllningen, för krämighetens skull.

Grönmögelfyllning:
3 msk grönmögelost
2 msk ricotta
2 msk mozzarella

Pestofyllning:
2 msk pesto
2 msk ricotta
2 msk parmesan, riven
2 msk mozzarella, riven

Parmafyllning:
2 msk hackad valfri parmaskinka
2 msk ricotta
2 msk parmesan, riven
2 msk mozzarella, riven


Tre olika såser:

Tomatsås:
8 st tomater eller en burk hela tomater
1 gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1,5 dl vitt vin
2 msk kycklingbuljong
2 msk tomatpuré
1 msk brun farin
1 tsk timjan
salt och peppar

Börja med att hacka allt.
Stek all lök mjuk på medelvärme.
Tillsätt tomaterna i klyftor.
Häll i vinet, buljongen, tomatpurén, brun farin och timjan.
Låt koka ihop på medelvärme ca 30 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till raviolin.


Valnötssås:
3 dl grädde
1 ½ dl vitt torrt vin
2 msk kalv eller grönsaksbuljong
1 - 2 vitlöksklyftor, pressade
½ dl parmesan, riven
½ dl mozzarella, riven
½ dl ricotta
salt och peppar
20 valnötter, finhackade och man vill lyxa till det, tillsätt 20 gr rostade pinjenötter.

Börja med att koka upp grädde och vitt vin.
Lägg i buljong och låt koka ca 5 minuter.
Tillsätt vitlök, parmesan, mozzarella och ricotta.
Låt koka ihop ett par minuter.
Salta och peppra.
Ta bort från värmen och tillsätt de hackade valnötterna.
Låt inte såsen koka med valnötter. Den blir bitter då.
Servera till raviolin.

Gorgonzolasås:
3 dl grädde
2 dl torrt vitt vin
2 msk kycklingfond
1 ½ msk HP-sås
1 tsk worchestersås
1 msk vit balsamvinäger
125 gr gorgonzola

Koka upp grädde och vin.
Lägg i kycklingfond, HP-sås, worchestersås och balsamvinäger.
Koka ihop såsen ca 10 minuter.
Lägg i gorgonzolan och låt såsen koka ytterligare 15 minuter på svag värme.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till raviolin.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar