onsdag 11 september 2013

Krämig grönsakssoppa med pesto

En soppa med härliga grönsaker lyser upp, nu när hösten är här. Peston gör jag med rostade solroskärnor, ett billigare alternativ än med pinjenötter.




6 personer

1 st gul lök
2 st morötter
3 st potatisar
½ st litet blomkålshuvud
2 -3 st vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
6 st tomater
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
3 msk färsk basilika
2 st timjankvistar
2 -3 msk tomatpuré
0,5 krm svart peppar
1 nypa salt


Så här gör du:
Skala lök, morot och potatis. Hacka löken och vitlöken. Skär potatis, blomkål och morot i tärningar. Fräs det hackade i en gryta. Dela tomaterna i 4 delar, lägg dem i grytan och tillsätt vatten och buljongtärning.
Lägg i hela kvistar med timjan, basilikabladen och tomatpuré.
Koka i 15 minuter under lock. Rör om då och då. 
Ta bort timjankvistarna.
Mixa med stavmixer direkt i kastrullen till krämig soppa.
Smaka av med peppar och salt. 
Servera med lite fetaoststavar, en klick pesto och ett gott bröd.

Pesto:
1.5 dl färsk basilika                 
½ krm salt
0.5 krm svartpeppar
1 klyfta vitlök
2 msk rostade solroskärnor                                              
1 dl olivolja                    
3 msk parmesan, riven

Lägg allt i mixern och mixa till krämig konsistens.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar