torsdag 18 juli 2013

Blomkålsgratäng

Blomkålsgratäng är en av mina favoriter när det gäller grönsaksrätter. Man kan också ta hälften broccoli eller annan grönsak. Pröva egna kombinationer. Man kan göra rätten i förväg och bara gratinera den när det passar.
Om man inte vill äta helt vegetariskt passar det bra med knaperstekt bacon till.





Ugnstemperatur 225 grader
4 person(er)

1 blomkålshuvud
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl blomkålsspad
muskotnöt, riven
vitpeppar och salt
125 gr riven smakrik ost

Dela blomkålen i buketter och lägg dem i en kastrull. Täck med vatten och salta. Låt koka ca 5 minuter, beroende på hur stora buketterna är. Känn med sticka, de skall ha kvar lite motstånd.

Sås:
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Lägg i lite taget av mjölk, grädde och blomkålsspad.
Låt koka ca 3 - 4 minuter under omrörning. Riv i rejält med riven muskotnöt och lite vitpeppar och salt.
Lägg i nästan all ost och smaka av.

Lägg de avrunna blomkålsbuketterna i en smörjd ugnsfast form. Häll över såsen och fördela lite riven ost över.

Gratinera i ugnen ca 10 minuter om rätten är varm annars 20 - 25 minuter (kall).


1 kommentar: