söndag 7 april 2013

Grön sparris med parmesan



Sparris är en av vår-och försommarens primörer. Att koka sparris är lätt, särskilt grön sparris som inte behöver skalas om den inte är väldigt grov. Vit och grön sparris är samma sak, bara det att den gröna har fått sol på sig, den vita sparrisen har kupats.





För 4 person(er) som förrätt

500 gr grön sparris
1 l vatten
1 msk salt
2 sockerbitar eller 1 tsk socker
2 msk smör
2 msk citron, pressad
1 ½ dl parmesan, riven
olivolja

Skölj sparrisen och skär eller bryt av den nedersta, ibland lite träiga biten. Jag brukar bryta av för då går den av precis på rätt ställe – där det träiga slutar.

Koka upp vatten, salt, socker, smör och citron. Lägg i sparrisen och låt koka upp, sänk temperaturen och låt sjuda ca 5 - 7 minuter, beroende på tjockleken på sparrisen.
Känn med en provsticka att den är klar, den skall vara mjuk men ha lite motstånd.

Häll av och lägg upp på fat och ringla en god olivolja över, lite havssalt, lite pressad citron och strö över rikligt med parmesan.
Servera med lite gott bröd.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar