tisdag 19 februari 2013

Lax med chilistekt halloumi och grönsaker



En härlig och festlig laxrätt med mycket grönsaker och chilistekt halloumi. Passar perfekt när vintern är här och man behöver känna lite medelhavstoner och dofter. I denna rätt använder jag snackpaprika, eftersom den är sötare i smaken. Servera med rysk eller turkisk yoghurt som tillbehör.






För fyra person(er)

4 st bitar lax, ca 800 gr
1 röd chili
olivolja. ½ dl
smör
1 pkt halloumi, ca 225 gr
2 st squash, ca 400 gr
2 - 3 st röda paprikor, helst snackpaprika
14  -16  st cherrytomater
3 vitlöksklyftor
1 st citron
ev. svarta oliver utan kärna
Pasta Rossa krydda, Santa Maria
Basilika
Dill
Salt och peppar

Börja med att dela chilin och ta bort kärnorna.
Finhacka den och blanda den med olivoljan. Låt stå.
Dela squashen i halvor och gröp ut kärnorna med en sked.
Skär squashen i 2 cm bitar, till båtar.
Skär paprikan i strimlor.
Dela tomaterna i halvor.
Finhacka vitlöksklyftorna.
Dela citronen i två halvor.
Skär halloumin i skivor.

Börja med att lägga i olivoljan med chilin i stekpannan, lägg i en klick smör.
Stek halloumin ett par minuter på varje sida i olivolje/smöret, tills fin färg.
Lägg upp den på ett varmt fat.

Lägg i squashen, paprikan och vtilökshacket i samma panna och lägg i ytterligare en klick smör.
Pressa citronsaft över.
Krydda med Pasta Rossa och salta och peppra.
På slutet lägger man i tomathalvorna, så de blir riktigt varma och strör över basilikan.
Lägg upp allt på det varma fatet.

Stek laxen på medelvärme, pressa citron över och salta och peppra den. Det skall vara lite stuns i den när man känner med fingret, då är den färdig. Eller så kollar man med termometer och då är den klar vid 56 grader. Strö över lite dill.
Lägg lite citronklyftor på fatet.
Servera med rysk eller turkisk yoghurt som tillbehör.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar