tisdag 1 januari 2013

Dinkelbröd

Nybakat bröd, finns det något godare. Bre bara på lite smör på en skiva och njut.
Denna gången bakade jag dinkelbröd. Jäser brödet i jäskorg för att få en fin yta på brödet.



Ugnstemperatur 200 grader

50 gr jäst
5 dl vatten, kallt
4 msk olivolja

5 dl dinkelmjöl med fullkorn
8 dl vetemjöl special

2 msk brödsirap
1 msk salt

solrosfrön


Smula ner jästen i degbunken och tillsätt vattnet, brödsirap och olivoljan, rör tills jästen löst sig.
Tillsätt mjölet lite i taget.
Arbeta degen minst 10 minuter i assistenten.

Känn med fingret att degen är spänstig och att den släpper från kanten.
Annars tillsätt mer mjöl eller vatten.
Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 3 minuter.

Låt jäsa ca 1 timme med handduk över.

Arbeta degen kraftigt på bakbordet och forma till 2 st bröd.
Strö solrosfrön i jäskorgarna.
Lägg i bröden.
Låt jäsa 30 minuter med handduk över.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Låt kallna under bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar