lördag 22 december 2012

Västerbottenostpaté med Nobissås

Denna ostpaté är en riktig höjdare. Man kan göra den i god tid och servera den som förrätt eller på en buffé. Den går alldeles utmärkt att frysa.



Ugnstemperatur 175 grader
12 skivor

500 gr riven västerbottenost
5 ägg
2 msk potatismjöl
3 dl kaffegrädde
1 tsk salt
3 krm malen peppar, gärna svartpeppar och citronpeppar blandat
1 krm timjan
250 gr broccolibuketter
smör och skorpsmulor till formen
Bakplåtspapper

Riv osten på rivjärn eller i en matberedare.
Vispa äggen och tillsätt kaffegrädden, ost och potatismjöl.
Krydda och salta.
Lägg bakplåtspapper i en avlång 1,5 liters form.
Lägg hälften av smeten i formen och fördela broccolin i mindre bitar över smeten.
Häll resten av smeten över.
Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 1 - 1,1/4 timme. Lägg på ett bakplåtspapper så den inte bränner sig.
Pröva med sticka att patén är klar.
Låt kallna i formen.
Servera med Nobissås.


Nobissås
12 port.

2 ägg
2 msk rödvinsvinäger
3 dl olja
1 tsk salt
½ tsk malen vitpeppar
2 ½ tsk fransk senap
1 pressad vitlökssklyfta
2 msk finhackad gräslök

VIKTIGT! Lägg äggen i kokande vatten och låt dem koka 3 minuter exakt.
Knäck dem och skrapa ur innehållet ner i matberedaren med knivbladet monterat.
Kör äggen till mos.

Droppa ner omväxlande olja och vinäger ner genom tubröret medan maskinen går.
Den skall tjockna som majonäs.
Smaka av såsen med peppar, senap, salt, vitlök och gräslök.
Låt stå och mogna minst 1 timme i kylen.
Nobissåsen kan göras flera dagar innan den skall serveras.
Förvara i en burk med tättslutande lock.



1 kommentar:

  1. Vi testlagade din paté inför vårt bröllop och tyckte den var jättegod! Tack för receptet!

    SvaraRadera