fredag 28 december 2012

Naan

Att göra sin egen naan är både roligt och blir jättegott. Här penslas bröden med vitlökssmör efter gräddningen.



25 gr jäst
2 dl vatten
2 tsk socker

Blanda jäst, vatten och socker. Låt stå 5 minuter.

1 ½ dl matlagningsyoghurt
1 ägg
50 gr smält smör
7,5 dl vetemjöl
½ tsk salt

Arbeta ner resten av ingredienserna. Arbeta degen tills den är smidig och blank. Den är kladdig.
Låt jäsa 2 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i 8 bitar och forma bullar med oljade händer. Platta till dem på plåten och grädda dem i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Garlic butter:

6 - 8 st vitlöksklyftor
30 gr smör, gärna osaltat

Skivhacka 6  - 8 st vitlöksklyftor och låt dem koka långsamt i det skirade smöret under ca 15 minuter.
Pensla bröden med smöret när de är nygräddade.

Servera med Tandooriklyckling

Recept Naan – Indiskt bröd (4 – 5 st)

1,5 dl fingervarmt vatte
2 tsk strösocker
2 tsk torrjäst
4 dl mjöl
0,5 tsk salt
2 msk smält smör (+ lite extra smör att eventuellt pensla bröden med i stekpannan)
2 msk yoghurt
Gör så här:

1) Rör ihop jäst, vatten och socker. Låt stå ca 10 min.

2) Häll i mjöl, salt, smör och yoghurt. Rör ihop till en deg, knåda lite. Låt stå i en övertäckt bunke ca 30 min.

3) Dela degen i 4 lika stora delar och kavla ut/forma till 4 st platta, avlånga bröd.
4) Gnid in en stekpanna med en aning smör eller olja och hetta upp den till medelvärme.
5) Lägg i de utkavlade degbitarna i pannan och grädda 3 – 4 minuter. Brödet ska gärna ”puffa upp sig”. Pensla eventuellt på lite smör på valfria ställen på brödet (dessa fläckar kommer att få extra färg när du vänder brödet).
6) Vänd brödet och grädda ytterligare 2 – 3 minuter.
7) Vira in det klara brödet i en varm handduk medan du gräddar de andra.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar