torsdag 5 april 2012

Crema Catalana

En god dessert som man kan förbereda i god tid. Man bränner av dem precis innan de skall serveras. Passa på att göra dubbel sats, de går utmärkt att frysa.




Ugnstemperatur 150 grader

4 person(er).

1,25 dl mjölk
1,25 dl vispgrädde
2 st stora Ägg
knappt ½ dl strösocker
1 st vaniljstång

Råsocker att strö över precis innan de skall brännas av.

Sätt ugnen på 150 grader.
Skrapa ur fröna från vaniljstången
Häll i mjölken och grädden i en kastrull. Tillsätt fröna och vaniljstången.
Koka upp och låt det svalna. Ta bort vaniljstången.
Knäck ner äggen. Tillsätt sockret och vispa snabbt ihop till en jämn smet. Häll smeten i formarna.
Ställ formarna i en långpanna med hett vatten (vattenbad). Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har stelnat.
Räkna med 25-30 minuter om du tar små portionsformar. Man kan kolla med ugnstermometer, de är klara vid 85 grader.
Låt kallna.
Vid serveringen, strö över ett lager med råsocker på varje.
Bränn av med en brännare eller placera dem högt upp i ugnen, under grillen.
Servera gärna med hallonsorbet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar