torsdag 19 januari 2012

Lerugnsbröd

Jag har lyckan att äga en lergryta för bröd, men det går också att använda den vanliga lergrytan (2 liters).
Viktigt när man bakar i lergryta är att grytan måste ligga minst 30 minuter i kallt vatten innan man lägger i brödet. Och att man alltid ställer in grytan i kall ugn.
I brödet brukar jag blanda lite olika sorters mjöl, denna gången fick det bli 3 dl durumvete, 3 dl grahamnsmjöl och resten vetemjöl special.





25 gr jäst
5 dl vatten eller mjölk, fingervarmt
½ dl olivolja
13 - 15 dl mjöl, valfritt
2 tsk salt

Blanda ner jästen i bunken och häll på den fingervarma vätskan. Rör ut jästen och tillsätt olivoljan.
Tillsätt mjölet lite i taget, tills det släpper burkens kanter. Tillsätt saltet och låta jobba ca 3 minuter till.
Låt jäsa under handduk ca 30 minuter.
Torka av lergrytan som har legat i kallt vatten minst 30 minuter och penlsa insidan med olivolja.
Baka ut och forma degen till ett avlångt bröd.
Lägg ner degen i bunken och lägg på locket.
Ställ in i kall ugn, sätt ugnen på 200 grader och låt stå 60 - 70 minuter och grädda. Allt beroende på vilket mjöl du använder i brödet.
Ta av locket och låt det svalna lite innan du tar ut det.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar