söndag 8 januari 2012

Lammracks med råstekt potatis och balsamsås

När man skall göra denna rätt måste man tänka på tiden som det tar att göra de olika momenten.
Det är lagom att steka potatisen när lammracksen ställs in i ugnen.
Tänk på att använda en mjuk och lätt balsamvinäger till såsen eller strunta i balsamsåsen och servera vitlökssmör till i stället.





För två personer.

Lammracks:
Börja med att skära skåror i den feta sidan på lammracksen.
Detta för att smaken skall tränga in i köttet.
Marinera racksen i en marinad, se nedan.
Låt dem ligga i marinaden minst 1 timme.

Marinad:
1 citron, pressad
2 msk rosmarin
2 - 3 st vitlöksklyftor, pressade
2 tsk salt
½ dl olivolja

Tillagning:
Sätt ugnen på 150 grader.
Torka av dem och stek dem i stekpanna på varje sida för fin färg.
Lägg dem i en ugnfast form och stick en stektermometer.
Ställ in dem på mittersta falsen i ugnen. De är färdiga vid 58 grader (rosa).

Råstekt potatis:
6 - 8 st potatisar
2 msk smör
2 msk olivolja eller annan matolja
2 vitlöksklyftor, pressad eller vitlökspulver
salt och peppar

Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
Smält smöret och tillsätt oljan i en stekpanna.
Lägg ner potatisskivorna och den pressade vitlöken och stek dem ca 20 minuter, hur lång tid beror på potatissort.
Känn med sticka att de är färdiga.

Balsamsås:
1 dl rödvin
½ dl balsamvinäger
1 msk kalvfond, koncentrerad
1 msk honung
1 msk apelsinjuice eller apelsinsaft (färsk)
1 st lagerblad
ev. maizenaredning

Koka upp allt och låt det reducera till hälften.
Om den är för tunn, red av med maizenaredning.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar