söndag 29 januari 2012

Blodapelsinmarmelad

Just nu finns det blodapelsiner från Sicilien i affärerna. Då måste man passa på att göra en marmelad av dessa. Blodapelsinerna gör att marmeladen blir syrligare, vackrare och friskare än om man bara använder vanliga apelsiner. Var noga med att skumma ordentligt.



1 kg blodapelsiner, skal och frukt
4 dl vatten
1 kg syltsocker
1 vanlijstång
saften från 1 st citron
1 knivsudd cayennepeppar
 
Tvätta apelsineran noga.
Börja med att skala bort det yttersta skalet. Jag brukar använda ett rivjärn.
Se till att inget vitt kommer med, det blir beskt då. Lägg skalet i mixern.
Ta bort det vita på apelsinerna med en kniv. Dela dem och ta bort mittsträngen.
Lägg de skalade apelsinerna i mixern. Kör till grovt mos.
Lägg allt i en gryta och koka upp, häll i vattnet och skumma noga. Låt sjuda 10 minuter.
Lägg i syltsockret, vaniljstången, citronsaften och cayennepeppar. Skumma noga.
Låt sjuda ca 25 minuter.
Rör om då och då. Kolla med "marmeladprovet" att det stelnar.
Häll upp på varma burkar. NJUT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar