måndag 19 december 2011

Kavring

Denna kavring passar fint nu till jul, kanske med lite ost eller sill på. Går utmärkt att frysa.



2 st. bröd
Ugnstemperatur 250 grader


75 gr smör eller margarin
5 dl turkisk yoghurt eller naturell yoghurt
50 gr jäst för söta degar
2 dl brödsirap
2 tsk salt
2 tsk fänkål, malen
2 tsk anis, malen
2 tsk pomeransskal, malen
6 dl rågmjöl
9 - 10 dl vetemjöl special

aluminiumfolie
2 st 1½ l bakformar, avlånga

Smält smöret i en kastrull och tillsätt yoghurten. Låt bli fingervarmrt.
Lös jästen i lite degvätska i en bunke och tillför resten av vätskan.
Lägg i sirap, salt, fänkål, anis och pomeransskal.
Tillsätt rågmjölet och nästan allt vetemjöl och arbeta till en smidig deg.
Den skall inte vara lös utan fast och smidig. Tillsätt mer mjöl annars.
Låt jäsa ca 60 minuter med plastfolie på.

Ta upp degen och arbeta samman den och forma till till två limpor.
Lägg dem i smorda avlånga 1½ l bakformar.
Låt dem jäsa ca 45 minuter under handduk.

Täck formarna med dubbla lager med aluminiumfolie (VIKTIGT) och se till att det sluter tätt.
Grädda i 250 grader på andra falsen ca 35 minuter.
Låt de svalna lite och ta ut dem ur formarna.
Låt svalna under handduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar