fredag 23 september 2011

Äpplekaka, saftig

En härligt, saftig och god kaka. Det bästa med kakan är att den räcker till många och att den innehåller så lite socker. Till en långpanna passar dubbel sats.



Ugnstemperatur 175 grader

175 gr smör, rumsvarmt
1 3/4 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
3 - 4 st äpple
citron
kanel
ev. brun farin
ev. pärlsocker

Börja med att lägga ett smörpapper i en form 30 x 40 cm.

Blanda smör och socker och vispa med en elvisp till en pösig smet.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa emellan.
Blanda ihop i en bunke mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Sikta ner mjölblandningen i smeten med slickepott.
Tillsätt mjölken och rör runt försiktigt.

Ta bort kärnhuset i äpplet och klyfta dem i tunna klyftor.

Klicka ut smeten i formen och fördela den jämnt.
Lägg på äppleklyftorna i rader och pressa lite citron över.
Strö över lite kanel, brun farin och pärlsocker.
Grädda på nedersta falsen i 175 grader i 35 - 40 minuter.
Servera med vaniljssås eller med glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar