söndag 10 juli 2011

Fläskfilé i marinad med rosa sås, för många gäster

När man skall ha ett stort kalas med många gäster är det bra att severa kall mat. Fläskfilé som man steker i ugnen och sedan marinerar passar bra.

Denna gången fick det även bli kycklingfilé till festen.
Se recept http://lolosmatblogg.blogspot.com/2011/07/kycklingfile-for-manga.html





Fläskfilé, ca 200 gr per person.
Salt och peppar
vitt vin, att bräsera i.

Ugnstemp. 125 grader

Börja med att putsa fileérna.
Salta och peppra och stek dem runt om i en stekpanna. Lägg över dem i ugnsfast form.
Häll lite vitt vin i stekpannan, och låt koka någon minut, häll vinet över köttet.

Sätt in en ugnstemperaturmätare på den tjockaste delen i fläskfileén. Stek dem till 67 grader.
Låt dem kallna.

Marinad:
3-4 dl kallt vitt vin, beroende på ur många fileér man gör.
3 msk kalvfond
3 dl blandade kryddor, färska. Timjan, salvia, rosmarin, persilja, lite mynta och oregano.
Köttsaften från den stekta fläskfileén.

Låt fläskfilén ligga i marinaden ca 12 timmar i kylen.
Längre skadar inte.

Skiva upp och servera med en god potatissallad och rosa sås.

Rosa sås:
För 4-6 pers.

5 dl turkisk yoghurt
1,5 - 2 dl chilisås, Heinz
1 liten röd lök, finhackad
4-5 msk gräslök, hackad
1-2 st vitlöksklyftor, pressade
Salt och peppar
om man vill kan man hacka ner 1 dl god fetaost i såsen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar