torsdag 5 maj 2011

Tekakor med havregryn och solroskärnor

Dessa tekakor blir väldigt saftiga och fina. Hemligheten är att man skållar havregrynen och grahamsmjölet. Bra att frysa in och ta fram när man känner sig sugen på en tekaka.





Första degen:
2 dl havregryn
1,5 dl grahamsmjöl
3,5 dl kokande vatten

Lägg allt i en bunke och häll på det kokande vattnet. Rör runt så det blandar sig som en gröt och låt gröten kallna.

Andra degen:
50 gr jäst
5 dl vatten
5 msk olivolja
ca 10-12 dl vetemjöl special
1 dl rostade solroskärnor
1 msk salt
1 ägg, att pensla med

Börja med att lösa upp jästen i vattnet tillsammans med olivoljan.
Lägg i den kalla grötblandningen och vetemjölet. Låt gå i en matberedare minst 10 minuter.
Degen skall kännas spänstig och släppa från kanten. Känns den för hård tillsätt mer vatten tillsammans med lite mjöl. Lägg slutligen i saltet och solroskärnorna. Arbeta degen 3-4 minuter till.

Låt stå att jäsa minst 1 timma i rumstemperatur med en fuktig handuk över.

Dela degen i två halvor och dela varje halva i fyra delar.
Rulla varje till en boll och kavla ut dem till tekakor och lägg på en plåt att jäsa.
Nagga dem och jäs dem ytterligare ca 30 minuter med fuktig handuk över.

Pensla dem med vispat ägg och strö över solroskärnor.
Grädda dem i 225 grader ca 12-15 minuter.
Låt kakorna kallna under bakduk.

1 kommentar:

  1. Åh va de såg goda ut,de ska jag baka och ta med till sommarstugan,tack för tipset :)
    Kram sanna

    SvaraRadera