torsdag 18 november 2010

Solrosbröd

Detta bröd är ett utav mina favoritbröd. Brödet får en härlig krispig skorpa och smakar underbart gott med lite ost eller skinka på. Ett bröd som får jäsa länge blir hållbarare och får mer arom.
Det är den kalla jäsningen som är hemligheten med detta bröd.
Man kan variera sig genom att tillsätta soltorkade tomater eller hackade valnötter istället för solroskärnor.




2 st bröd
Ugnstemperatur 200 grader.

50 gr jäst
6 dl riktigt kallt vatten
5 msk olivolja
14 -15 dl vetemjöl special eller franskbrödsmjöl, man kan variera sig att ta olika ljusa mjölsorter
1 msk salt
1 dl solroskärnor

Börja med att lösa upp jästen i det kalla vattnet, tillsätt oljan och mjölet.
Låt allt arbeta i en matberedare i minst 12 minuter.  
Känns degen för lös tillsätt lite mer mjöl, degen skall släppa från bunkens kant, då är den färdig.

Tillsätt slutligen saltet och solroskärnorna. Arbeta degen minst 5 minuter till.
Ställ degen på en kall plats att jäsa minst 2,5 timme under en fuktig handduk.
Lägg degen på bakbordet och dela den i två bitar.
Knåda biten ordentligt och platta ut den med nävarna till en platta.
Vik den tillplattade degen om varandra (precis som en handduk viks i tre delar) så luft kommer in i brödet och rulla till ett avlångt bröd.
Låt jäsa minst 1 timme i rumstemperatur.

Lägg brödet på en plåt och skär lite skåror i det snabbt, pensla med vatten och strö över lite solroskärnor.

Om du vill ha extra knaprig yta, slänger man in några isbitar på botten i ugnen när man ställer in brödet.

Grädda i 200 grader i ca 35 - 40 minuter. Brödet skall kännas ihåligt när man knackar på det.
Låt svalna utan handduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar