söndag 28 november 2010

Lussekatter

Detta recept på lussekatter kommer från Maud Onnermarks bok "Lättlagad julmat och julgodis".
De blir verkligen saftiga och goda.



30 st

2 kuvert saffran + ½ tsk salt
1 msk rom eller vodka
175 gr smör
6 dl mjölk
2 dl socker
1 ägg + 1 ägg till pensling
50 gr jäst
ca 20 dl vetemjöl
1 dl russin, att garnera med

Stöt saffranet med ½ tsk salt. Häll på rom. Låt stå minst 30 minuter.
Smält smöret, tillsätt saffran, mjölk, socker och ägg. Låt allt bli fingervarmt, 37 grader.
Häll vätskan över jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
Jäs under duk i 45 minuter. Baka ut till Lussekatter. Sätt ugnen på 225 grader och låt lussekatterna jäsa 35 minuter under duk. Pensla dem med vispat ägg och grädda dem 8-10 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar