fredag 12 november 2010

Getostgratinerad zucchini med ugnsrostad parmaskinka

En liten kvällsrätt som passar en kulen och mörk fredagskväll. Jättegott med ugnsrostad parmaskinka till, när man rostar skinkan blir smaken intensivare och smakrikare. Man kan ugnsrosta både italiensk salami och coppa (italiensk lufttorkad karré). Denna rätt går lika bra att göra med fetaost istället för getost. Man måste bara minska på saltet om man använder fetaost.

Ugnsrostad parmaskinka:



100 g parmaskinka i tunna skivor

Sätt ugnen på 200 grader och lägg skivorna på ett smörpapper. Rosta  dem ca 6 - 7 minuter. Smula den över den getostgratinerade zucchinen när den är klar.

Getostgratinerad zucchini:



150 g chèvre (getost)
1 zucchini (ca 400 g)
2 msk smör
½ dl crème fraîche
1 klyfta vitlök
Oregano/timjan och basilika
Salt, rosépeppar (krossad)

Sätt på ugnen på 200 grader. Skölj zucchinin och dela den på längden. Gröp ur fröna med en sked och placera sedan zucchinin i en ugnssäker form. Blanda mjukt smör med crème fraîche, pressad vitlök, salt, peppar och hälften av getosten. Fördela röran i zucchinin och smula över resten av getosten och strö över lite krossad rosépeppar, oregano och timjan. Gratinera i ugnen tills osten fått fin gyllene färg, ca 15-20 minuter.
Smula över den ugnsrostade parmaskinkan och strö gärna lite färsk basilika över.

1 kommentar:

  1. Hej där kompis!
    Du är helt otrolig med alla dina rätter! Tack och kram!
    Carin

    SvaraRadera