tisdag 31 augusti 2010

Bärpaj med rutigt mönster

Massvis med bär i trädgården och födelsedagkalas, vad passar inte bättre än en bärpaj till dessert efter middagen. Pajen serveras med vispad grädde med lite eget vaniljsocker i.


 
 
Ugnstemperatur 175 grader
 

Mördeg:
225 gr smör
6 dl vetemjöl
0,75 dl florsocker
2 ägg

Fyllning:
1 liter färska bär, tex björnbär, hallon , blåbär eller dyl.
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk potatismjöl om bären är frysta, om de är färska 2 msk.

1 ägg att pensla med
Råsocker att strö över

Kör ihop allt till mördegen i en matberedare.
Plasta degen och låta vila ca 30 min. i kylen.
Klä ett pajform med 2/3 del av degen.
Blanda bären med socker och potatismjöl.
Häll bären i pajformen.
Kavla ut resten av degen till långa plattor och fördela dem över pajen i ett rutigt mönster.
Pensla med vispat ägg och strö över lite råsocker.
Grädda i 40-50 min i 175 grader.
Servera med glass eller vispad grädde.



1 kommentar: