fredag 16 april 2010

Souvlaki på mitt sätt.


Denna rätt är bra att grilla, eftersom det är så lite olja i marinaden.
Den blir saftig och god. Bli inte rädd för att det är så mycket cayennepeppar i marinaden, det behövs.





4 - 6 person(er)

1,5 kg fläskfilé

Marinad
2,5 msk rostad spiskummin
3 tsk cayennepeppar (skall vara så mycket)
5-6 pressade vitlöksklyftor
1 pressad citron
½ dl olivolja
2 tsk salt

Rosta den hela spiskummin i en het stekpanna utan olja tills den börjar att hoppa i pannan, se upp så det inte blir bränt.
Lägg den heta spiskummin i en mortel och smula sönder den.
Tillsätt cayennepeppar, vitlöken, citron, salt och olivolja.
Lägg köttet i en plastpåse, häll på marinaden och låt stå minst 2-3 tim i kylskåp.
Grilla på gasgrill eller kolgrill. Om man har stektermometer i skall den visa 75 grader.

Servera med potatisklyftor i ugn. 200 gr i 30 min.
Lägg gärna ner lite klyftad rödlök, lite bitar squash samt vitlöksklyftor med potatisen.
Krydda med rosmarin och lite salt.

Tzatziki
3 dl turkisk yoghurt
½ grön gurka
½ tsk salt efter smak
1-3 pressade vitlöksklyftor, efter smak
1 msk pressad citron
1-2 msk god olivolja
Mynta efter smak
Salt och svartpeppar
Olivolja att ringla över

Riv gurkan på ett rivjärn och blanda med salt, lägg gurkan
i en sil och låt stå en stund och rinna av. Krama ur gurkan med händerna.
Lägg den i en skål, tillsätt yoghurten, lite mynta, citron, olivolja och smaka av med salt och peppar.
Ringla lite olivolja över.


1 kommentar:

  1. Det är perfekt att ha dina underbara recept på nätet. Gjorde souvlakin igår och det blev såååå gott. Kram

    SvaraRadera