onsdag 7 april 2010

Naanbröd 6 st

Efter ha försökt baka naan bröd många gånger, har jag kommit fram till detta recept. Det  funkar utmärkt att baka i vanlig ugn. Men naanbröden är även toppen att göra i en Weber Gasgrill utomhus om man har en stekplatta i gjutjärn att baka det på och kan fälla ner locket över brödet när det gräddas. Över hela grannskapet känner man doften av nybakat bröd. Det händer att grannar dyker upp och bjuder in sig.

Passar utmärkt till all indisk mat.


























Grill och högsta värmen i ugnen


7 ½ dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl turkisk yoghurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
½ tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
lite matolja till gräddningen


Vispa upp ägget och blanda med yoghurt, olja,
salt, socker, bakpulver, jäst och den ljumma mjölken.


Lägg mjölet i matberedare och häll den ljumma blandingen över.
Knåda degen tills du har en mjuk deg som känns smidig och inte kladdar.


Pensla degen med lite olja och låt stå under fuktig handduk i ca 2 ½ tim.


Sätt ugnen på grill och högsta värme.
Pensla bakplåtarna med lite olja.


Knåda degen för hand ett par min, och dela den i 6 delar.
Platta ut degen och dra den med händerna till en droppformad kaka, 25 - 30 cm lång
och 12 - 15 cm bred.


Låt jäsa 20 minuter under duk.


Pensla kakorna med lite vatten. Sätt in plåtarna en i taget högt uppe i ugnen
och grädda 2 -3 min på varje sida, tills de fått bruna fläckar.
Vira in dem i en handuk för att hålla dem varma tills de serveras.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar