fredag 30 april 2010

Baguette, vridna

Det sägs att baguetten kom till Frankrike på Napoleons tid, att det är folkets bröd.


Ett gott baguette passar alltid.
Använd kallt vatten till degen. Det blir både godare och bättre då.
Saltet tillför man på slutet, degen blir matt och med långa hål i degen.
Jag använder baguetteplåt som jag köpt hos "Bagaren och Kocken", om du inte har det funkar det att lägga rullade handukar mellan baguetterna när de jäser.





6 dl kallt vatten
50 gr jäst
3 dl durumvete
2 dl vetemjöl special med fullkorn
3 msk olivolja
ca 8 dl vetemjöl special
1 msk salt

Häll vattnet i en bunke, lägg i jästen och låt den smälta. Tillsätt olivoljan och mjölet.
Låt degen arbeta 20 min i assistenten. Degen skall vara ganska lös. Om inte tillsätt mera vatten och arbeta lite till.
Tillsätt saltet och låt arbeta 2 minuter till.
Jäs i 2 tim på en ganska kall plats.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre delar.
Ta degbiten, knåda inte och vrid den till en baguette, lägg på plåt. 
Jäs minst 1 timma. Man kan garnera med lite sesamfrön, havssalt eller solrosfrön.
Förvärm ugnen på 250 grader, ställ in en skål med vatten i längst ner i ugnen.
Grädda i 10 min, sänk temperaturen till 200 grader, ta ut vattnet och grädda i ca 5 minuter till.
Låt kallna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar